Sarajevo, cent anys després

Sarajevo

Durant 4 dies hem viscut una de les experiències més colpidores i enriquidores de la nostra vida. La ciutat ha deixat la seva empremta clavada als nostres cors i a les nostres ments.

Només a l’arribar ja ens vam adonar que aquesta no era una ciutat qualsevol. Era una ciutat castigada per una guerra molt propera en el temps. Al passar pels afores de la ciutat amb l’autobús vam saber la vertadera magnitud d’aquell desastre humanitari.

A l’arribar a l’hotel vam tenir per primer cop contacte amb nois i noies del país. Ens va sorprendre la seva calidesa, el seu sentit de l’humor, les seves ganes de parlar i d’intercanviar idees i sensacions amb persones culturalment diferents. Cal recordar que aquests nois i noies saben què  és passar necessitats, però malgrat això no es rendeixen i semblen desafiar el passat. Tot i això, per desgràcia, encara queda un sentiment d’odi, encara queden ferides per curar.

L’experiència viscuda ha suposat un pas cap a la maduresa per a tots nosaltres. Ens ha ensenyat a valorar el que tenim, i a adonar-nos que més enllà del nostre petit món passen coses, de vegades enormement terribles. A només 3 hores d’avió una tempesta de foc queia sobre una gent desemparada, mentre aquí vivíem confortablement i celebràvem olimpíades. Hem après que hem de ser autocrítics amb l’actitud que de vegades el nostre món occidental té envers aquesta mena de genocidis. Aquest viatge ens ha tornat més empàtics, hem sabut posar-nos a la pell d’aquells que van patir els horrors de la guerra. Ha quedat demostrat, un cop més que la rancúnia i el rebuig a qui és diferent no porta enlloc. Després d’haver visitat la ciutat, tenim la seguretat que les diferències culturals han de servir per unir, i no per separar. Han de servir per a tenir una mentalitat oberta i comprensiva. Hem après que les diferències culturals han de servir per ajudar, i no per enfrontar.

Volem agrair de tot cor a British Council per organitzar i incentivar aquest tipus de projectes que tant ajuden a créixer les persones. Ens agradaria també mostrar la nostra gratitud als organitzadors, a tota la gent de Sarajevo.

Per últim, volem agrair i remarcar la nostra satisfacció perquè la nostra escola s’involucri en projectes internacionals com aquest, provocant que els seus alumnes guanyem en sensibilització i en riquesa de pensament.

foto 1